Livet i Hedvig Eleonora, del 2

I höst fortsätter kursen om livet i vår församling från äldsta tider till våra dagar. Med många bilder berättar Johan Haage om hus, människor, skolor, butiker, företag och mycket annat. Höstens avsnitt har följande rubriker:

Hyrespalats och bakgårdar
De flesta husen i Hedvig Eleonora är byggda under sent 1800-tal. Östermalm har in i våra dagar varit de stora kontrasternas stadsdel. Många hus har ståtliga entréer, påkostade fasader och stora våningar åt gatan, men i de mörka lägenheterna över gården levde fattigdomen länge kvar. 
(Avsnittet påbörjades under vårterminen)

Konstnärer, författare och andra kulturpersonligheter
Hjalmar Söderberg och August Strindberg är båda starkt förknippade med Östermalm. Evert och Astri Taube bodde i många år på Grev Turegatan och Kar de Mumma växte upp vid Jungfrugatan. Bland de konstnärer som bott och verkat i församlingen finns Elisabet Warling, Alf och Gerda Wallander och bildhuggarbröderna Gustaf och Aron Sandberg. Närheten till teatrarna fick också flera skådespelare, sångare och musiker att bosätta sig här.

Kanske hinner vi även börja på: Gatu- och kvartersnamn
Vilka var Nyberg, Almlöf och tyska bagaren?  Bakom gamla gatu- och kvartersnamn döljer sig ofta en intressant historia.

När: Fredagarna 27 september, 11 och 25 oktober
samt 15 och 29 november kl 10.30–ca 12.45
Var: Lilla församlingssalen, Jungfrugatan 2A, bv
Pris: 450 kr för hela serien
Upplysningar och anmälan:
johan.haage@gmail.com eller 070-247 53 68

Glimtar från grannförsamlingarna på Norrmalm

Kring Klara sjö
Trakten kring Klara sjö var länge en isolerad och osund avkrok. Den lilla Blekholmen hade redan på 1700-talet blivit en del av fastlandet, och resten av sjön höll sakta men säkert på att förvandlas till ett stinkande träsk. På Kungsholmssidan etablerades flera ganska stora fabriker som Bolinders och Eldkvarn, Stockholms första ångdrivna industri. Hela området kom att förändras i grunden när järnvägen drogs fram och Centralstationen byggdes kring 1870.

Kring Hötorget
Hötorget är Norrmalms äldsta salutorg. Det var ganska oförändrat fram till början av 1900-talet, då de gamla bondkvarteren fick vika för ny bebyggelse som Konserthuset och PUB. Men trakten behöll ändå sin gamla prägel ända in på 1950-talet, då rivningarna för tunnelbanan och nya Hötorgscity inleddes.

Kring Träsktorget/Roslagstorg
Det försvunna Träsktorget, senare omdöpt till Roslagstorg, motsvaras ungefär av dagens Eriksbergsplan. Torget anlades på 1700-talet men kunde aldrig på allvar konkurrera med Hötorget. Spårvägshallarna vid Birger Jarlsgatan började byggas på 1880-talet. Vid Tulegatan låg den monumentala Immanuelskyrkan, som revs på 1970-talet trots stora protester. I en gammal sidenvävargård vid Surbrunnsgatan/Sveavägen föddes Arthur Hazelius 1833. Huset monterades ner och byggdes upp igen i Skansens stadskvarter.

När: Fredagarna 4 och 18 oktober, 8 och 22 november samt 6 december.
Var: Lilla församlingssalen, Jungfrugatan 2A, bv
Pris: 450 kr för hela serien
Upplysningar och anmälan: johan.haage@gmail.com eller 070-247 53 68

Hötorget på 1870-talet, Stockholms stadsmuseum