Gården Sergelgatan 4 omkring 1950. Här står nu andra höghuset. Foto: Lennart af Petersens
Välkommen till kursen ”Stockholmsglimtar” ht 2024 i Hedvig!
I höst fortsätter föreläsningsserierna om livet i Stockholm under gångna dagar. Stockholmsglimtar behandlar försvunna miljöer på Norrmalm. Den andra kursen handlar om grannförsamlingen Engelbrekt, som tidigare var en del av Hedvig Eleonora.
Med många bilder berättar stadshistorikern Johan Haage om hus, människor, gamla hem, företag och mycket annat. De olika avsnitten är i princip fristående, så det går bra att ansluta till kurserna nu i höst.
Kring Klara sjö
Trakten kring Klara sjö var länge en isolerad och osund avkrok. Den lilla Blekholmen hade redan på 1700-talet blivit en del av fastlandet, och resten av sjön höll sakta men säkert på att förvandlas till ett stinkande träsk. På Kungsholmssidan etablerades flera ganska stora fabriker som Bolinders och Eldkvarn, Stockholms första ångdrivna industri. Hela området kom att förändras i grunden när järnvägen drogs fram och Centralstationen byggdes kring 1870.
Kring Hötorget
Hötorget är Norrmalms äldsta salutorg. Det var ganska oförändrat fram till början av 1900-talet, då de gamla bondkvarteren fick vika för ny bebyggelse som Konserthuset och PUB. Men trakten behöll ändå mycket av sin gamla prägel ända in på 1950-talet, då rivningarna för tunnelbanan och nya Hötorgscity inleddes.
Kring Träsktorget/Roslagstorg
Det försvunna Träsktorget, senare omdöpt till Roslagstorg, motsvaras ungefär av dagens Eriksbergsplan. Torget anlades på 1700-talet men kunde aldrig på allvar konkurrera med Hötorget. Spårvägshallarna vid Birger Jarlsgatan började byggas på 1880-talet. Vid Tulegatan låg den monumentala Immanuelskyrkan, som revs på 1970-talet trots stora protester. I en gammal sidenvävargård vid Surbrunnsgatan/Sveavägen föddes Arthur Hazelius 1833. Huset monterades ner och byggdes upp igen i Skansens stadskvarter.
Tid: Onsdagarna 9 och 23 oktober, 13 och 27 november
samt 11 december kl 10.30 – ca 12.45
Plats: Församlingshuset, Jungfrugatan 2, BV.
Pris: 500 kr för hela serien
Upplysningar och anmälan: johan.haage@gmail.com eller 070-247 53 68