Jourhavande Präst

Jourhavande präst tar emot samtal alla dagar kl 21.00–06.00. Just nu utökade öppettider kl 17.00–21.00 varje kväll.  Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig eller känner dig ensam. Svenska kyrkan erbjuder Jourhavande präst som en samhällsinsats under den tid på dygnet när många andra resurser är stängda. Jourhavande präst finns närvarande, lyssnar och delar det du vill prata om en stund.

Prästerna har absolut tystnadsplikt
Jourhavande präst har absolut tystnadsplikt. Det betyder att det som sägs mellan er i samtal, chatt eller digitalt brev inte får föras vidare. En präst får heller inte kallas att vittna i rättegång som sådant som prästen hört i ett enskilt själavårdssamtal. Du kan känna dig trygg när du kontaktar jourhavande präst.

Du behöver inte vara troende eller medlem
Du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende för att kontakta Jourhavande präst. Tron på Gud är självklar för prästerna som arbetar i jouren, men om du inte själv frågar efter det talar man inte om Gud, läser Bibeln eller ber böner under samtalet. Jourhavande präst finns över hela landet och i jouren arbetar både kvinnor och män i alla åldrar anställda i Svenska kyrkan. Möjligheten att få prata med en jourhavande präst har funnits i över 60 år.

Ring, maila eller chatta

Telefonjouren är öppen alla dagar mellan kl 21.00 och 06.00. Just nu utökade öppettider kl 17.00 till 21.00 varje kväll. Samtalet är gratis och syns inte på din telefonräkning. Väntetiden brukar vara ca fem minuter.

Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst.

Via sidan Jourhavande präst kan du maila och chatta.

Jourhavande präst i svenska kyrkan