Nu är sommarcaféet öppet till 18 augusti! Välkommen!

Varmt välkommen till vårt populära sommarcafé på Hedvig Eleonora kyrkogård. Caféet har blivit en varm och öppen samlingsplats för Stockholmare. Njut av en cappuccino eller en fräsch sallad, omsluten av kyrkparkens grönska och fågelkvitter. Säsongen 2024 är 6 maj till 18 augusti. Öppet mån till fre kl 11.00–16.00 och söndagar kl 12.00–16.00. Ingen bordsbokning.

Bli volontär i Hedvig Eleonora sommarcafé!

En viktig grund för att sommarcaféet kan hålla öppet är alla volontärer som ger av sin tid. Varje hand som kan bidra är viktig. Våra volontärers insatser är ovärderliga.

Det finns en stor flexibilitet för den som vill arbeta som volontär, både vad gäller schema och uppgifterna som bland annat består av att plocka disk och torka bord ute i den vackra parken, men även att finnas till hands och prata med caféets gäster. Sommarcaféets personal ansvarar för den dagliga driften, utbildar, handleder och arbetsleder volontärerna. Man behöver därför inte ha tidigare cafévana. Löpande rekrytering sker av volontärer som önskar göra en kortare eller längre insats i sommar. Rekryteringsförfarandet sker med intervjuer på plats på kontoret, Storgatan 7, i Stockholm av volontärsamordnare.

Alla människor är olika. En del volontärer vill arbeta mycket och ofta, andra vill hjälpa till då och då. Vi är flexibla för dina önskemål. Löpande rekrytering.
För mer information och intresseanmälan: erik.m.lundstrom@svenskakyrkan.se

Välkommen till bokcirkel i sommarcaféet!

Under sommaren träffas vi i sommarcaféet för att samtala om sommarens böcker:

SOMMARBOKEN av Tove Jansson, vid följande tillfällen:
Onsdag den 26 juni klockan 14.00 – 15.00
Onsdag den 17 juli klockan 14.00 – 15.00

RÄKNA HJÄRTSLAG av Katarina Widholm, vid följande tillfälle:
Onsdag den 14 augusti klockan 14.00 – 15.00

Ingen föranmälan behövs.
Böckerna finns till försäljning i kyrkan.

San Pellegrino lemonad!

Vi är glada att San Pellegrino flyttade in i caféet förra året! Den ikoniska italienska drycken 100 % naturlig som nu heter Naturali med ny design och nytt recept. Gjord av den finaste frukten som mognat under medelhavets sol. Citron, citron/mynta, apelsin, blodapelsin och grapefrukt. Serveras väl kyld!

Östermalm goes Gotland med Gute glass!

Vi säljer ekologisk glass i bägare från Gute glass i Visby. Våra favoriter är honung & saffran, polka och lakrits. Gute Glass har tillverkat glass i Visby sedan 1982. I dag sker tillverkningen på Stafva Gårdsmejeri i Barlingbo utanför Visby. Gute glass blandar svensk ekologisk mjölk och grädde för att hålla en fettprocent på 16–18%. Ekologiska ägg är det enda naturliga stabiliseringsmedlet och ger en tjockare glassmassa med bättre struktur. Ägg bidrar även till en rik och rund smak.

Har du vackra samlartallrikar med kyrkmotiv som du vill bli av med?

I sommarcaféet är vi på jakt efter klassiska samlartallrikar, gärna med kyrkmotiv. Har du någon samlartallrik som du vill bli av med? Du kan lämna in tallrikar till kyrkan. Kravet är att den ska vara hel och ren. Om det finns ståltråd på baksidan för upphängning kan du ta bort den.
Tallrikarna använder vi som sommarcafétallrik till bland annat våra räksmörgåsar! Tack för din hjälp!

Sommarcaféets historia

Sedan 2009 har Hedvig Eleonora församling drivit sommarcafé även om kakor och bullar sedan lång tid tillbaka har serverats utomhus under sommaren tillsammans med kyrkkaffe. Sommarcaféet öppnade efter att kyrkan varit stängd för renovering fyra månader under våren för ny stenläggning och nytt trägolv. 2019 tog utvecklingsarbetet fart och caféet utökades med fler platser och längre öppettider.

Under rubriken ”Gud som ett sommarcafé” slog kyrkoherde Sven Milltoft året därpå fast i församlingstidningen 2010 att visionen för sommarcaféet var att ”skapa och befrämja gemenskap”. Sven Milltoft ser paralleller mellan att caféets öppningstid sker under trefaldighetstiden i kyrkoåret, dess naturliga plats i församlingens liv.

”Så kan ett sommarcafé bli en händelse som ser ut som en djuplodande tanke eftersom dess verksamhet sammanfaller med inledningen av den långa trefaldighetstiden. Att leva och gestalta den samhörigheten kan innebära att erfara Gud som ett sommarcafé! Ett sammanhang där möten, gemenskap och relationer uppstår, växer och vittnar om att Gud är kärlek. Och där kärlek sker – var den nu än sker – blir guds väsen eller det outsägbara mysteriet alltid tydligt för den som har trons ögon, ja till och med i ett sommarcafé.”

I en krönika i SvD den 7 juli 2023 beskrev författaren Per Wästberg sommarcaféet som ”en fridfull sommarservering” där man ”hör fåglar och muntert klockspel”. Han skriver också:

”I Hedvig Eleonora kyrka frågas inte efter trosglöd – här finns plats även för dem som hellre bländas av jordens skönhet än av himlens ljus. Här kan jag sitta i timmar.”