Sommarcaféet öppnar 16 maj!

Varmt välkommen till Hedvig Eleonora sommarcafé.Njut av en kaffe latte eller en laxsallad omsluten av kyrkparkens grönska och fågelkvitter. Sommarcaféet håller öppet 16 maj till och med 28 augusti. Mån-fre 11.00-17.00, samt söndagar 12.00-15.00. Sommarcaféet är en mötesplats för dig som är kvar i stan eller bara passerar förbi. Varmt välkommen!

Bli volontär i Hedvig Eleonora sommarcafé 2022!

En viktig grund för att sommarcaféet kan hålla öppet är alla volontärer som ger av sin tid. Varje hand som kan bidra är viktig. Våra volontärers insatser är ovärderliga.

Det finns en stor flexibilitet för den som vill arbeta som volontär, både vad gäller schema och uppgifter. Uppgifterna består bland annat av att plocka disk och torka bord ute i den vackra parken, men även att finnas till hands och prata med caféets gäster. Sommarcaféets personal ansvarar för den dagliga driften, utbildar, handleder och arbetsleder volontärerna. Man behöver därför inte ha tidigare cafévana. Löpande rekrytering sker av volontärer som önskar göra en kortare eller längre insats i sommar.

Alla människor är olika. En del volontärer vill arbeta mycket och ofta, andra vill hjälpa till då och då. Vi är flexibla för dina önskemål.
 
För mer information och intresseanmälan: erik.m.lundstrom@svenskakyrkan.se
 
Du kan även läsa mer om uppdraget på Volontärbyråns hemsida!
 

Östermalm goes Gotland med Gute glass!

Nyhet! Från och med i år säljer vi ekologisk glass i bägare från Gute glass i Visby. Vi har tre goda smaker: Honung & saffran, polka och lakrits. Gute Glass har tillverkat glass i Visby sedan 1982. I dag sker tillverkningen på Stafva Gårdsmejeri i Barlingbo utanför Visby. Gute glass blandar svensk ekologisk mjölk och grädde för att hålla en fettprocent på 16-18%. Ekologiska ägg är det enda naturliga stabiliseringsmedlet och ger en tjockare glassmassa med bättre struktur, ägg bidrar även till en rik och rund smak.

Har du vackra samlartallrikar med kyrkmotiv som du vill bli av med?

I sommarcaféet är vi ständigt på jakt efter klassiska samlartallrikar, gärna med kyrkmotiv. Har du någon samlartallrik som du vill bli av med? Du kan lämna in tallrikar till kyrkan. Kravet är att den ska vara hel och ren. Om det finns ståltråd på baksidan för upphänging kan du ta bort den!
Din tallrik kan sedan bli en sommarcafétallrik till bland annat våra goda räkmackor! Tack för din tallrik!

Sommarcaféets historia

Sedan 2009 har Hedvig Eleonora församling drivit sommarcafé även om kakor och bullar sedan lång tid tillbaka har serverats utomhus under sommaren tillsammans med kyrkkaffe. Sommarcaféet öppnade efter att kyrkan varit stängd för renovering fyra månader under våren för ny stenläggning och nytt trägolv.

Under rubriken ”Gud som ett sommarcafé” slog kyrkoherde Sven Milltoft året därpå fast i församlingstidningen 2010 att visionen för sommarcaféet var att ”skapa och befrämja gemenskap”. Han ser paralleller mellan att caféet öppningstid sker under trefaldighetstiden i kyrkoåret dess naturliga plats i församlingens liv.

”Så kan ett sommarcafé bli en händelse som ser ut som en djuplodande tanke eftersom dess verksamhet sammanfaller med inledningen av den långa trefaldighetstiden. Att leva och gestalta den samhörigheten kan innebära att erfara Gud som ett sommarcafé! Ett sammanhang där möten, gemenskap och relationer uppstår, växer och vittnar om att Gud är kärlek. Och där kärlek sker – var den nu än sker – blir guds väsen eller det outsägbara mysteriet alltid tydligt för den som har trons ögon, ja till och med i ett sommarcafé.”