Författarmöten i Hedvig våren 2025

En del av mångspråkigheten i mötet med Det Heliga handlar om litteraturens språk. Till Hedvig Eleonora kyrka bjuds många författare in till samtal under den stora kupolen.

Välkommen till vårens författarmöten! Efter respektive författarmöte finns tillfälle att köpa boken signerad av författaren. Fri entré.

 

Söndag 2 februari kl 12.30
Johan-Mathias Sommarström, Sveriges Radios korrespondent, rapporterar dagligen från det pågående kriget i Mellanöstern. Men i sin bokdebut Det var där vi mötte mörkret lämnar han det journalistiska Noaportaget för att kunna ge en mer fullödig bild av terrorattacken den 7 oktober – och konsekvenserna det fick för människor på båda sidor om konflikten. I samarbete med Bokförlaget Forum.

Söndag 9 februari kl 12.30
Annika Persson, författare i samtal med Sven Milltoft. När Elsa Maartman 1893 tar emot Natanael Beskows frieri är hon nitton år, håller på att utbilda sig till teckningslärare och drömmer om en framtid som konstnär. Han är tjugoåtta, går på Konstakademin och pendlar mellan inre ljus och mörker. Han vill leva i Jesus fotspår, skapa Guds rike på jorden. Hon vill rita allt hon tänker och så vill hon hjälpa Natanael att förverkliga sin vision. De ska leva för de andra.

Äktenskapet blir livslångt, liksom kärleken och deras längtan till varandra. Och längs vägen tar de del i det tidiga nittonhundratalets stora rättvisekamper. För barnen, för kvinnorna, för arbetarna.
 
I dag är Elsa Beskows böcker fortfarande älskade av stora och små i många länder, medan Natanael är närmast bortglömd, trots att det var han som var den stora kändisen medan de levde.
I samarbete med Albert Bonnier förlag.
 

Söndag 16 februari kl 12.30
Ann Katrin Pihl Atmer, i samtal med Johan Haage.
Lär känna kvarteren, gatorna och framför allt byggnaderna i Stockholms mest fashionabla stadsdel. I ”Östermalm” presenteras närmare 400 magnifika bostadshus, militära byggnader, eleganta diplomatvillor, ståtliga kyrkor och andra intressanta hus.

De flesta är från tiden från 1870 och framåt, då det mesta av den äldre bebyggelsen revs och de lantliga omgivningarna på kort tid förändrades.
I samarbete med Bonnier Fakta.
 

Söndag 23 februari kl 12.30
Marcus Wandt & Martin Wicklin
i samtal om boken ”Betraktelser i omloppsbana” Marcus Wandt lämnade jorden som ESA-astronaut den 18 januari 2024 och tillbringade nästan 22 dygn i rymden. Med lekfull entusiasm beskrivs hur det var att som en av få utvalda få lämna vår planets atmosfär och hur man hanterar livet i tyngdlöshet. Boken är även en berättelse om mod och att våga ta
risker, om riskerna är värda att tas.

Han reflekterar också över vikten av den forskning som genomförs på ISS, om värdet av att sträva vidare framåt, att ständigt flytta fram gränserna, inte bara för vår egen eller enskilda länders skull, utan för hela mänskligheten och dess framtid.
I samarbete med Bokförlaget Forum.
 

Söndag 2 mars kl 12.30
Anna Järvinen
i samtal med Monica Spolén om boken ”Otrygg”. Hur känns det då ens mamma plötsligt blir ett bonusbarn? Musikern och författaren Anna Järvinens nya bok ”Otrygg” handlar om en mamma med demens, och hur sjukdomen påverkar förhållandet mellan mor och dotter. I samarbete med Bokförlaget Förlaget.

Söndag 9 mars kl 12.30
Andreas och Helena Norlén
i samtal med Sofia Bergström om böckerna ”Talmannens guide till poesi” och ”Tomatdagboken”.

I ”Tomatdagboken” behandlas ämnen som ”Vad är en tomatgardin och hur stor är en lagom stor kruka?” Här berättar talmansparet, med en stor portion humor och ödmjukhet, om sina erfarenheter av tomatodling.
 
I ”Talmannens guide till poesi” har talmannen valt ut 100 favoriter från fem sekler. Det är ett högst personligt val, där en del varit med länge och andra är sådana som talmannen nyligen träffat på och tagit till sig. Vid sina tal brukar talmannen ofta recitera olika dikter, som kan fånga in talets essens eller förmedla en känsla eller en stämning på ett sätt som går rakt in i hjärtat. I samarbete med Bokförlaget Max Ström.
 

Söndag 16 mars kl 12.30
Henrik Berggren & Eva Krutmeijer
samtalar om boken ”Genombrott – Framsteg som format våra liv”. I denna medryckande och bildrika bok belyser författarna ett tjugotal genombrott som förändrat människans vardag men också hennes syn på sig själv. Det historiska perspektivet lyfts fram. Följ med på en resa genom tid och rum där varje berättelse utgår från de historiska ögonblicken och människorna bakom dem. I samarbete med Bokförlaget Max Ström.

Söndag 23 mars kl 12.30
Ann-Helén Laestadius,
i samtal med Sofia Bergström om boken ”Skam”. Skam är den tredje romanen i Ann-Helén Laestadius prisbelönta och hyllade Sápmitrilogi. Marina återvänder till Kiruna efter ett år söderöver. Rötternas dragningskraft går inte att stå emot. Men kvar finns rädslan för vad släkten ska säga om det oförlåtliga. Det hon gjort (och flydde ifrån) kastar fortfarande skuggor över både henne och familjen. Tillbaka på sina barndomsgator i stan och på stigarna i byn påminns hon om en uppväxt som tvingat henne till ett självförakt men också en plågsam oro för att straffas för sina synder. Var började skammen och hur ska hon komma vidare med de sår hon ärvt och finna läkning? I samarbete med Romanus & Selling. 

Söndag 30 mars kl 12.30
Fatima Brenner,
i samtal med Dan Svanell om boken ”Ligan” Smarta, modiga och oemotståndliga. En grupp kvinnor i Stockholm bestämmer sig för att utmana mansväldet. De rör sig mellan hetsiga tidningsredaktioner, kungamiddagar och krigszoner. Det blir början på deras banbrytande stordåd och svindlande resa genom svenskt 1900-tal. Men det handlar lika mycket om livslånga vänskapsband. Om att bära varandras hjärtan genom sjukdomar, otrohet, förbjuden kärlek och missbruk. 

Det här är historien om Ligan – Klarakvarterens blodsystrar. Efter den Augustprisbelönade ”Ett jävla solsken” är Fatima Bremmer tillbaka med en gripande kollektivbiografi om ett radikalt kompisgäng som banade väg för
en genomgripande förändring av samhället. I samarbete med Forum.
 

Söndag 6 april kl 12.30
Anitha Clemence
i samtal med Jenny Lingesjö om boken ”Familjehemligheter”. När Anitha Clemence som vuxen förlorar sina adoptivföräldrar uppstår ett vakuum. Ingen kan längre berätta hennes historia och nu måste hon göra det hon dragit sig för hela livet: Hon börjar nysta i de mysterier som omgärdar hennes adoption. Som 2-åring rycktes hon från ett kloster i Indien och flögs nedsövd till Sverige – men vad låg egentligen bakom?

Spåren leder tillbaka till Kerala, där hon av en nunna får höra avslöjanden om skam, skandaler och undangömda familjehemligheter. Med hjälp av privatdetektiver och DNA-databaser tar hon sig närmare sanningen, men en fråga kvarstår: Vill hennes biologiska mamma ens bli hittad? ”Familjehemligheter”
är en sann och hudlös berättelse om arv, miljö och kampen för att förstå sin egen identitet. I samarbete med Bokförlaget Forum. Fri entré.
 

Söndag 13 april kl 12.30
Jan Malmborg
i samtal med Erika Bjerström om boken om Svante Arrhenius
Kemisten Svante Arrhenius var en av sin tids största vetenskapsmän och utsågs 1903 till Sveriges förste Nobelpristagare. Till hans bekantskapskrets räknades såväl Einstein, Curie, Pavlov som Bohr.

Han var folkbildare, freds- och demokrativän och fick strida för sina idéer och ideal. 1896 presenterade han en teori som visade hur ökade utsläpp av fossila växthusgaser kunde orsaka en global uppvärmning. Den blev mycket ifrågasatt och glömdes sedan bort, men utgör idag grunden för modern klimatforskning.
I samarbete med Albert Bonniers förlag. Fri entré.
 

Söndag 27 april kl 12.30
Karin Adelsköld
 i samtal med Erik Lundström om boken ”Jag tycker det är tungt nu”. ”Sekunden jag slår upp ögonen förstår jag att det är över. Jag ligger på golvet i vardagsrummet och ljuset från adventsljusstaken lyser upp klänningen som jag haft på mig sen igår. Det är fortfarande mörkt ute men man kan ana att decembersolens strålar försöker kämpa sig upp över horisonten och hustaken.”

Hon är trött, ledsen och vilsen. Efter att ha provat alla tänkbara lösningar för att dämpa sin utmattning, livsleda och ångest hittar Karin Adelsköld till slut bara en sak som fungerar: rödvinet. I den här självutlämnande berättelsen delar hon öppet med sig av sin kamp. Om vägen mot botten, men också hur hon konfronterar sina
rädslor och bryter mönster i sökandet efter mening, glädje och självläkande. I samarbete med Bokförlaget Forum. 
 
TIDIGARE FÖRFATTARMÖTEN

2024
Anders Borg Vart är vi på väg
Anders Burman Den sista idealisten
Anders Rydell Stulen musik
Annelie Sylvan Tid för Lisbet
Antje Jackelén Tio tankar för själens hunger
Aris Fioretos Nabokovs ryggrad
Atefeh Sebdani Min hand i min
Bengt Ohlsson Om Helga
Bobby Oduncu Who the Fuck is Bobby?
Cecilia Khavar Stormningen
Christian Rück Ett liv värt att leva
Christian Unge Klubben
Christoph Andersson De avvisade
Ebba Witt-Brattström Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd
Grynet Molvig Alla kallar mig Grynet
Gunilla Thorgren Franska revolutionens rebell
Gustav Bergström Tant Valborg bar alltid turban
Göran Greider Nu när man är död
Hans Dahlgren I fem statsministrars tjänst
Hedvig Hedqvist Eric Ericsson – en biografi
Helena von Zweigbergk 1979
Inger Edelfelt Ett litet bo
Jonas Enander Mörkret och människan
Karl Kadhammar En förvandlad stad
Katarina WIdholm Älskade Betty
Kristina Ekero Eriksson och Bo Eriksson Historien om Sverige
Lina Nordquist Tigerkakshjärta
Lisa Ridzén Tranorna flyger söderut
Martina Nelson Vem hjälper den som hjälper?
Moa Herngren Syskonfejden
Niklas Ekdal Hur vi levde – den gudomliga komedin om Sverige
Niklas Natt och Dag Ödet och hoppet
Nils Bildt Putins vidriga krig
Per Starke Generalsekreteraren
Pär Wästberg Två vänner
Saga Cavallin Utge sig
Sara Recabarren Irans döttrar
Siri Helle Existensboosten
Sofia Wood & Ingalill Hägglund Mat & kärlek
Staffan Bergwik Terrnauterna
Stina Oscarsson Varför måla ugglor när hela världen brinner?
Åsa Beckman Kulturbarn
Åsa Hellberg España por favor

2023
Agnes Lidbeck All min kärlek
Anders Karlsen Satan från Borlänge
Anders Rydell och Jesper Huor Förgör de falska gudarna
Anders Wallensten Livsgåtan
Ann Thörnblad Innan spåren växer igen
Ann-Helén Laestadius Straff
Annie Lööf Också Annie.
Björn Ranelid Världens vackraste kärlekshistoria
Carl Bildt Mina krig
Carl Cederström Guldmunken en kärlekshistoria
Carl Johan von Seth Det ekonomiska könet
David Lagercrantz Memoria och författarskapet
Emma Frans Expertparadoxen
Eva Helen Ulvros Hedvig Eleonora och hennes tid
Ewa Fröling Att störa ett väsen
Hedvig Söderlund När hjärnan sviker
Henrik Berggren Landet utanför
Ingrid Carlberg Marionetterna
Ingrid Thörnqvist Yrke: Drottning
Jan Gradvall Vemod undercover – boken om ABBA
Jens Assur Privat natur
Karin Mamma Andersson och Cilla Nauman Samtalen
Lisa Bjurwald Slava Ukraini!
Lisa dos Santos Älskade bror
Lo Dagerman Himlen nära
Mahdis Lahnalakso Vi ska hem
Majgull Axelsson Svalors flykt
Micael Bindefeld Mannen, myten, minglet
Per Svensson Zorn – ett liv, en tid
Philip de Croy Boken för dig som en dag ska dö
Prinsessan Christina, Fru Magnuson och Carl Otto Werkelid Joséphine
Sara Paborn Svartstick
Sarah Delshad Muslimsk feminist – javisst!
Sofia Lundberg Fredagsklubben
Staffan Carlsson Helgon och maktspelare

2022
Anna-Karin Palm Jag skriver över ditt ansikte
Carl-Johan Malmberg Lyckans gåta
Daniel Bergman Hjärtat
Ewa Åkerlind För ditt eget bästa
Henrik Ekman Naturen vi ärvde
Ia Genberg Detaljerna
Jakob Ratz Endler Hantera döden
Jan Eliasson Ord och handling
Jenny Tunedal Dröm Baby Dröm
Maja Hagerman Minnesbrunnen
Martin Modéus Bildrikt talat
Måns Mosesson Tim – biografin om Avicii
Niko Erfani Varv
Owe Wikström Gliporna i minnets korridorer
Patrik Hagman Skapad Skapare
Rebecca Romero Den osynliga buren
Sofia Rönnow Pessah Välj mig