Gården Sergelgatan 4 omkring 1950. Här står nu andra höghuset. Foto: Lennart af Petersens
Välkommen till kursen ”Stockholmsglimtar” VT 2025 i Hedvig Eleonora!
I vår fortsätter föreläsningsserierna om livet i Stockholm under gångna dagar. Stockholmsglimtar behandlar försvunna miljöer främst på Norrmalm. Den andra kursen handlar om grannförsamlingen Engelbrekt, som tidigare var en del av Hedvig Eleonora.
Med många bilder berättar stadshistorikern Johan Haage om hus, människor, restaurangliv och mycket annat. De olika avsnitten är i princip fristående, så det går bra att ansluta till kurserna nu i vår.
Stockholmsglimtar
Bild: David Bagares gata 1946
Kring Träsktorget/Roslagstorg
Det försvunna Träsktorget, senare omdöpt till Roslagstorg, motsvaras ungefär av dagens Eriksbergsplan. Torget anlades på 1700-talet men kunde aldrig på allvar konkurrera med Hötorget. Spårvägshallarna vid Birger Jarlsgatan började byggas på 1880-talet. Vid Tulegatan låg den monumentala Immanuelskyrkan, som revs på 1970-talet trots stora protester. I en gammal sidenvävargård vid Surbrunnsgatan/Sveavägen föddes Arthur Hazelius 1833. Huset monterades ner och byggdes upp igen i Skansens stadskvarter.
På Johanneshöjden
Johannes kyrka ligger på resterna av den mäktiga Brunkebergsåsen. Området ligger mycket centralt men ändå lite avsides, och de fridfulla kvarteren har lockat många författare och andra kulturpersonligheter. Äldreboendet Drottninghuset har anor från 1689. På Brunnsgatan intill skedde de uppmärksammade ”träskmorden” på 1960-talet
Stockholm på 1930-talet
Stockholmsutställningen 1930 blev en milstolpe och en vattendelare. Snart fick funkisstilen sitt genombrott med öppna kvarter och en helt ny sorts byggnader. Men det fanns också de som ogillade de lådliknande husen och de konstiga stålrörsmöblerna. Den nya teknikens möjligheter avspeglade sig i Slussbygget, Västerbron och andra imponerande skapelser.
Tid: Onsdagarna 12 februari, 5 och 19 mars
samt 2 och 23 april kl 10.30 – ca 12.45
Plats: Församlingshuset, Jungfrugatan 2, BV.
Pris: 500 kr för hela serien
Upplysningar och anmälan: johan.haage@gmail.com eller 070-247 53 68
Livet i Engelbrekt
Bild: Anglais vid Stureplan 1912
Livet i Villastaden
Villastaden byggdes efter utländska förebilder som en grön oas i den växande stenstaden. I den ännu bevarade Curmanska villan fördes ett lysande sällskapsliv i kulturens tecken, men även företagsledare och finansmän bosatte sig gärna här. Men villorna ersattes snart av påkostade hyreshus när storstaden kröp allt närmare och tomtpriserna sköt i höjden. Ivar Kreuger var under slutet av sitt liv bosatt i en stor våning på Villagatan. Efter skottet i Paris 1932 blev det husauktion, och köerna av spekulanter och nyfikna ringlade runt kvarteret.
(Fortsättning på avsnittet som påbörjades under höstterminen
Hotell, restauranger och biografer
Hotell Anglais var väl ansett och omtyckt av författare och konstnärer. Restaurang Sturehof har gamla anor. Sturebadet får väl i dag räknas som nöje och avkoppling, men var tidigare en mer nyttobetonad inrättning för alla på Östermalm som saknade badrum hemma. På Sture såg man julens efterlängtade Kalle Anka-program. Park var Engelbrekts sista biograf innan den stängde 1983.
Norr om Valhallavägen
Valhallavägens norra sida var länge nästan orörd, men från slutet av 1800-talet byggdes här en rad institutioner. Stadion uppfördes till de olympiska spelen 1912. Först av vårdinrättningarna var Sophiahemmet, som sedan följdes av Epidemisjukhuset, Allmänna BB och Röda Korsets sjukhem. Östra Stations nuvarande byggnader kom till på 1930-talet, och hit flyttade KTH från Drottninggatan.
Tid: Onsdagarna 5 och 19 februari, 12 och 26 mars
samt 9 april kl 10.30 – ca 12.45
Plats: Församlingshuset, Jungfrugatan 2, BV.
Pris: 500 kr för hela serien
Upplysningar och anmälan: johan.haage@gmail.com eller 070-247 53 68