Gården Sergelgatan 4 omkring 1950. Här står nu andra höghuset. Foto: Lennart af Petersens

Välkommen till kursen ”Stockholmsglimtar” ht 2024 i Hedvig!

I höst fortsätter föreläsningsserierna om livet i Stockholm under gångna dagar. Stockholmsglimtar behandlar försvunna miljöer på Norrmalm. Den andra kursen handlar om grannförsamlingen Engelbrekt, som tidigare var en del av Hedvig Eleonora.
Med många bilder berättar stadshistorikern Johan Haage om hus, människor, gamla hem, företag och mycket annat. De olika avsnitten är i princip fristående, så det går bra att ansluta till kurserna nu i höst.

Mynningen av Gamla Brogatan vid Klara sjö 1896. Ur tidskriften Jorden rundt och avfotograferat på Stadsmuseet.

Kring Klara sjö

Trakten kring Klara sjö var länge en isolerad och osund avkrok. Den lilla Blekholmen hade redan på 1700-talet blivit en del av fastlandet, och resten av sjön höll sakta men säkert på att förvandlas till ett stinkande träsk. På Kungsholmssidan etablerades flera ganska stora fabriker som Bolinders och Eldkvarn, Stockholms första ångdrivna industri. Hela området kom att förändras i grunden när järnvägen drogs fram och Centralstationen byggdes kring 1870.

Kring Hötorget

Hötorget är Norrmalms äldsta salutorg. Det var ganska oförändrat fram till början av 1900-talet, då de gamla bondkvarteren fick vika för ny bebyggelse som Konserthuset och PUB. Men trakten behöll ändå mycket av sin gamla prägel ända in på 1950-talet, då rivningarna för tunnelbanan och nya Hötorgscity inleddes.

Kring Träsktorget/Roslagstorg

Det försvunna Träsktorget, senare omdöpt till Roslagstorg, motsvaras ungefär av dagens Eriksbergsplan. Torget anlades på 1700-talet men kunde aldrig på allvar konkurrera med Hötorget. Spårvägshallarna vid Birger Jarlsgatan började byggas på 1880-talet. Vid Tulegatan låg den monumentala Immanuelskyrkan, som revs på 1970-talet trots stora protester. I en gammal sidenvävargård vid Surbrunnsgatan/Sveavägen föddes Arthur Hazelius 1833. Huset monterades ner och byggdes upp igen i Skansens stadskvarter.

Tid:           Onsdagarna 9 och 23 oktober, 13 och 27 november
                  samt 11 december kl 10.30 – ca 12.45                

Plats:        Församlingshuset, Jungfrugatan 2, BV.

Pris:          500 kr för hela serien

Upplysningar och anmälan:  johan.haage@gmail.com eller 070-247 53 68

Arvid Nordquists eleganta butik på Birger Jarlsgatan 24, 1968.
FOTO: Lennart af Petersens

Tidigare kurser:

Livet i Engelbrekt del 1

Hörnet Villagatan och Karlavägen 1879. Stadsmuseet. Foto: Carl Johan Gimberg.

Gamla hem på västra Östermalm

Många gamla våningar ger intryck av att mer än hem vara utställningar av dyrbar konst och praktfulla möbler. Fotografen Henry B Goodwins moderna bostad vid Bragevägen var dock mera måttfull. Men också hos ett yngre konstnärspar på Engelbrektsgatan och i en ”flickdublett” på Iversonsgatan var framtoningen lite mer anspråkslös.

(Fortsättning på avsnittet som påbörjades under höstterminen)

Livet i Villastaden

Villastaden byggdes efter utländska förebilder som en grön oas i den växande stenstaden. I den ännu bevarade Curmanska villan fördes ett lysande sällskapsliv i kulturens tecken, men även företagsledare och finansmän bosatte sig gärna här. Men villorna ersattes snart av påkostade hyreshus när storstaden kröp allt närmare och tomtpriserna sköt i höjden. Ivar Kreuger var under slutet av sitt liv bosatt i en stor våning på Villagatan. Efter skottet i Paris 1932 blev det husauktion, och köerna av spekulanter och nyfikna ringlade runt kvarteret

På arbetet

Freys express och hyrverk flyttade år 1900 in i det nya ”hästpalatset” vid       Grev Turegatan. Fastigheten ingår nu i Sturegallerian. AB Hans Osterman, som sålde bilar och reservdelar, öppnade 1930 de omtalade Marmorhallarna vid Birger Jarlsgatan. Livförsäkringsbolaget Tryggs stora fastighet blev ett välkänt fondmotiv vid Engelbrektsplan. I gårdshuset till det välbevarade Brahegatan 23 fanns snickare, förgyllare och andra hantverkare. På 1870-talet flyttade Kungliga Biblioteket från Slottsflygeln till moderna lokaler i stadens dåvarande utkant.

Livet i Engelbrekt del 2

Vårens föreläsningsserie om grannförsamlingen Engelbrekt innehåller följande avsnitt.

Nyare bebyggelse i Engelbrekt
Även Engelbrekt drabbades av rivningar och okänsligt infogade nybyggen som det f d Arkitekthuset nära kyrkan och den tidigare tjeckiska ambassaden vid Floragatan. (Slutet på avsnittet som påbörjades under våren.)

Gamla butiker
Den anrika östermalmsbutiken Arvid Nordquist låg på två adresser i Engelbrekt under större delen av sin nästan 100-åriga tillvaro. Älgen och Elefanten var församlingens båda apotek. Rönnells antikvariat har haft samma adress under sina drygt 80 år. Hedengrens bokhandel låg vid Stureplan i mer än 100 år, men har nu tvingats flytta. Sandbergs bokhandel i närheten lades ner på 1970-talet. Systrarna Hultgrens handarbetsaffär stängde 2005 efter 108 år.

Författare, konstnärer och andra kulturpersonligheter
Henning Berger är en bortglömd stockholmsskildrare, som kring förra sekelskiftet var bosatt i Engelbrekt. Stadsflanören Sigfrid Siwertz är inte heller han mycket läst i dag trots sina många stämningsfulla stockholmsskildringar. Kar de Mumma (Erik Zetterström) var ett med Östermalm och under många år bosatt på Floragatan. Lotten von Kraemers hus på Villagatan står ännu kvar med lokaler för Samfundet De Nio.

Olle Hjortzberg dekorerade Engelbrektskyrkan och målade många blomsterstilleben. Landskaps- och porträttmålaren Oscar Björck hade en ateljévåning vid Valhallavägen. Den flitige A T Gellerstedt avbildade ”det Stockholms som går” i utsökta akvareller. Skulptören Per Hasselberg inredde en ateljé vid Östermalmsgatan. Alice Tegnérs barnvisor blir nog aldrig bortglömda. Som änka flyttade hon till Karlavägen vid Engelbrektskyrkan.