
Gården Sergelgatan 4 omkring 1950.
Här står nu andra höghuset.
FOTO: Lennart af Petersens
I höst fortsätter föreläsningsserierna om livet i Stockholm under gångna dagar. Den ena kursen behandlar försvunna miljöer i Klara och Jakob på Norrmalm. Den andra kursen handlar om grannförsamlingen Engelbrekt, som tidigare var en del av Hedvig Eleonora.
Med många bilder berättar stadshistorikern Johan Haage om hus, människor, butiker, företag och mycket annat. De olika avsnitten är i princip fristående, så det går bra att ansluta till kurserna nu i höst.
Livet i Klara och Jacob
Gatu- och kvartersnamn i Klara och Jakob
Vem var Mäster Samuel? Vad var en beridarebana? Hur fick kvarteret Putten sitt namn? Kring Norrmalmstorg påminner Hamngatan och kvartersnamn som Styrpinnen och Skären om att vattnet en gång gick ända upp till torget. Brunkebergsåsen var en vild och farlig plats där häxor och rövare bedrev sitt onda spel. Gamla kvartersnamn som Trollhättan och Åskslaget erinrar ännu om detta ruskiga förflutna.
På Blasieholmen finns fantasieggande kvartersnamn som Måns Bock och Ostindiefararen samt den korta Teatergatan med namn efter Svenska Teatern, som brann på 1920-talet.
Varför revs nedre Norrmalm?
Samtidigt som man på många håll i Europa under stor möda byggde upp det som hade raserats under kriget, utplånade vi frivilligt stadens hjärta. Hur kunde det ske? Vilka motiv styrde planerare och politiker och var fanns idealen? Protesterade ingen? Blev resultatet det man hade tänkt sig från början?
Tid: Onsdagarna 27 september, 11 och 25 oktober samt 15 och 29 november kl 10.30–12.45
Plats: Församlingshuset, Jungfrugatan 2.
Pris: 500 kr för hela serien
Upplysningar och anmälan: johan.haage@gmail.com eller 070-247 53 68