Gården Sergelgatan 4 omkring 1950.
Här står nu andra höghuset.
FOTO: Lennart af Petersens

I höst fortsätter föreläsningsserierna om livet i Stockholm under gångna dagar. Den ena kursen behandlar försvunna miljöer i Klara och Jakob på Norrmalm. Den andra kursen handlar om grannförsamlingen Engelbrekt, som tidigare var en del av Hedvig Eleonora.
Med många bilder berättar stadshistorikern Johan Haage om hus, människor, butiker, företag och mycket annat. De olika avsnitten är i princip fristående, så det går bra att ansluta till kurserna nu i höst.

Livet i Klara och Jacob

Gatu- och kvartersnamn i Klara och Jakob
Vem var Mäster Samuel? Vad var en beridarebana? Hur fick kvarteret Putten sitt namn? Kring Norrmalmstorg påminner Hamngatan och kvartersnamn som Styrpinnen och Skären om att vattnet en gång gick ända upp till torget. Brunkebergsåsen var en vild och farlig plats där häxor och rövare bedrev sitt onda spel. Gamla kvartersnamn som Trollhättan och Åskslaget erinrar ännu om detta ruskiga förflutna.

På Blasieholmen finns fantasieggande kvartersnamn som Måns Bock och Ostindiefararen samt den korta Teatergatan med namn efter Svenska Teatern, som brann på 1920-talet.

Varför revs nedre Norrmalm?
Samtidigt som man på många håll i Europa under stor möda byggde upp det som hade raserats under kriget, utplånade vi frivilligt stadens hjärta. Hur kunde det ske? Vilka motiv styrde planerare och politiker och var fanns idealen? Protesterade ingen? Blev resultatet det man hade tänkt sig från början?

Tid: Onsdagarna 27 september, 11 och 25 oktober samt 15 och 29 november kl 10.30–12.45
Plats: Församlingshuset, Jungfrugatan 2.
Pris: 500 kr för hela serien
Upplysningar och anmälan:  johan.haage@gmail.com eller 070-247 53 68

Arvid Nordquists eleganta butik på Birger Jarlsgatan 24, 1968.
FOTO: Lennart af Petersens

Livet i Engelbrekt del 3

Vårens föreläsningsserie om grannförsamlingen Engelbrekt innehåller följande avsnitt.

Nyare bebyggelse i Engelbrekt
Även Engelbrekt drabbades av rivningar och okänsligt infogade nybyggen som det f d Arkitekthuset nära kyrkan och den tidigare tjeckiska ambassaden vid Floragatan. (Slutet på avsnittet som påbörjades under våren.)

Gamla butiker
Den anrika östermalmsbutiken Arvid Nordquist låg på två adresser i Engelbrekt under större delen av sin nästan 100-åriga tillvaro. Älgen och Elefanten var församlingens båda apotek. Rönnells antikvariat har haft samma adress under sina drygt 80 år. Hedengrens bokhandel låg vid Stureplan i mer än 100 år, men har nu tvingats flytta. Sandbergs bokhandel i närheten lades ner på 1970-talet. Systrarna Hultgrens handarbetsaffär stängde 2005 efter 108 år.

Författare, konstnärer och andra kulturpersonligheter
Henning Berger är en bortglömd stockholmsskildrare, som kring förra sekelskiftet var bosatt i Engelbrekt. Stadsflanören Sigfrid Siwertz är inte heller han mycket läst i dag trots sina många stämningsfulla stockholmsskildringar. Kar de Mumma (Erik Zetterström) var ett med Östermalm och under många år bosatt på Floragatan. Lotten von Kraemers hus på Villagatan står ännu kvar med lokaler för Samfundet De Nio.

Olle Hjortzberg dekorerade Engelbrektskyrkan och målade många blomsterstilleben. Landskaps- och porträttmålaren Oscar Björck hade en ateljévåning vid Valhallavägen. Den flitige A T Gellerstedt avbildade ”det Stockholms som går” i utsökta akvareller. Skulptören Per Hasselberg inredde en ateljé vid Östermalmsgatan. Alice Tegnérs barnvisor blir nog aldrig bortglömda. Som änka flyttade hon till Karlavägen vid Engelbrektskyrkan.

Tid: Onsdagarna 4 och 18 oktober, 8 och 22 november samt 6 december kl 10.30–ca 12.45                
Plats:
Församlingshuset, Jungfrugatan 2.
Pris: 500 kr för hela serien
Upplysningar och anmälan: johan.haage@gmail.com eller 070-247 53 68