Ivetta Irkha, konsertpianist

Ivetta Irkha är sedan många år väl etablerad i det svenska musiklivet som en av våra främsta pianister. Hennes stora kärlek till musik började redan då hon som tvååring dirigerade bakom sin pappa när han repeterade som professor vid Charkovs Musikkonservatorium i Ukraina. Tidiga pianostudier tog snart vid, och Ivetta Irkha debuterade redan i 10-årsåldern som solist med orkester i Haydns Pianokonsert D-Dur.

Sedan följde avancerade studier i piano vid musikskolor för särskilt begåvade barn, deltagande i tävlingar och konserter, diplomstudier i såväl Ukraina som vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt deltagande i ett antal internationella mästarklasser. Hon har spelat på festivaler och turnerat som solist i Europa, USA och Kina.

Irkha är sedan 2010 initiativtagare och konstnärlig ledare för Kammarmusikserien tillika pianofestival i Hedvig Eleonora kyrka, där bland annat en mängd pianokonserter har framförts i arrangemang för piano och konsertorgel (som alternativ till full orkester) med flera av landets främsta pianister. Hon är utöver detta en mycket efterfrågad pedagog.

Sedan 2013 arbetar Ivetta med församlingens barnkörer tillsammans med Ulrika Mjörndal.

Kontakta mig