Bea Szenfelds ”Station 5” i Hedvig Eleonora kyrka

Sverigepolska modedesignern Bea Szenfeld är en av landets absolut främsta i gränslandet mellan konst och design. Hon är känd för sina experimentella kreationer i ovanliga material och sammanhang, mellan kläder och konst. Nu pågår ”Station 5” i Hedvig Eleonora kyrka till och med den 26 november.

Sedan 2012 har Bea Szenfeld arbetat med ett projekt som handlar om sorg. 2011 fick hon Svenska kyrkans kulturstipendium som ett bidrag just för detta arbete. Hon har studerat begravningsritualer och läst dödsannonser. Hur bär man sorg? Hur behåller man minnet av den avlidne? Kan man mäta sorg? Hur kan man ge tröst och visa medkänsla för de efterlevande? Resultatet av arbetet är en installation bestående av bebisar gjorda av papper under namnet ”Station 5”.

Av alla berättelser Bea Szenfeld läst och hört, så är det berättelserna som handlar om barn som påverkat henne allra djupast. Installationen är en reflektion över den tomhet och saknad som uppstår och som aldrig tar slut då ett barn går bort. Så här beskriver hon processen att göra själva installationen:

Varje bebis är gjord för hand och av vitt, 100 procent återvunnet papper och vita glaspärlor. Den väger cirka ett kilo och tar cirka fem arbetsdagar att göra. Varje bebis är unik och har ett eget namn.

I själva skapandet uttrycks en omsorg som på ett ställföreträdande vis omsluter också de döda barnen och dem som sörjer. Titeln ”Station 5” är öppen för tolkningar. Kanske går associationerna till Jesu korsvägsvandring som genom de olika stationerna är en meditation över Jesu vandring till korset. Station fem berättar om Simon från Kyrene som hjälper Jesus att bära korset när han inte själv orkar. Bea Szenfelds installation är också ett sätt att gestalta och stödja i en smärta tung att bära.

Som modedesigner har Bea Szenfeld gjort scenkläder åt artister som exempelvis Loreen, Ola Salo, Björk Guðmundsdóttir och Lady Gaga. Hennes magnifika vita pappersbolero som bars av dåvarande kulturminister Alice Bah Kunke väckte uppmärksamhet på Nobelfesten 2018.

Vernissage och samtal mellan Bea Szenfeld och Sven Milltoft fredag 5 nov kl 18.30. Utställningen pågår 5 till 26 november 2021.